Ordliste for digital markedsføring

Hvis du er ukjent med digital markedsføring, kan det være komplisert å forstå den komplekse sjargongen som dominerer bransjen. Med ord som konvertering og forkortelser som SEO kastet tilfeldig i samtaler, kan det føles ut som de snakker et annet språk.  Nedenfor finner du en ordliste for digital markedsføring med over 20 definisjoner av begreper og uttrykk som ofte brukes i den digitale markedsføringsindustrien.

Ordliste for digital markedsføring - begreper og uttrykk | Illeris AS

Begreper

Konvertering Når en besøkende utfører ønsket handling mens han besøker nettstedet ditt blir kalt for en konvertering. Det kan for eksempel være et kjøp, medlemsregistrering, en nedlasting eller registrering for nyhetsbrev.

Søkemotorer – En søkemotor er en programvare som finner frem informasjon fra internett, der informasjonen samsvarer med et gitt søk, og rangerer treffene etter hva den oppfatter som mest relevant. De mest brukte søkemotorene i dag er Google, Bing og Yahoo.

Nøkkelord eller keywords – Et nøkkelord er ord eller uttrykk som publikum bruker for å søke etter relevante emner via søkemotorer. Hvis du er en blomsterbutikk, kan et relevant nøkkelord være «kjøpe røde roser» eller «billig røde roser».

Organisk trafikk – Dette er trafikk som genereres til nettstedet ditt ved hjelp av en søkemotor. Dette kan være trafikk fra Google, Yahoo eller Bing. Det er også kjent som gratis trafikk.

Betalt trafikk – Betalt trafikk er når et selskap byr på nøkkelord og gjør at annonser rundt disse nøkkelordene skal vises i søkemotorer. Disse resultatene vises separat, enten på toppen, bunnen eller høyre side i en søkemotor. Betalt trafikk omfatter også enhver form for betalt reklame som direkte peker til nettstedet ditt.

Meta beskrivelse – En Meta-beskrivelse er noen få tekstlinjer for nettstedet ditt som vises på resultatsiden i søkemotorer.

A/B testing – AB testing betyr at du lager to eller flere forskjellige eksempler av en annonse, epost eller nettside. Hver variant har en forskjell i form av bilde, tekst, overskrift, publikum eller alder også videre. Målet er å finne ut hvem av testene som presterer best, slik at du kan optimalisere dine elementer for best mulig resultat.

EpostmarkedsføringEpostmarkedsføring betyr at du sender e-post til et publikum i håp om å selge en tjeneste eller et produkt.

Bannerannonse – En bannerannonse er en form for reklame på internett levert av annonseverktøy. Bannerannonsen inneholder som regel et bilde eller en video med en motiverende overskrift og et avsnitt. Dersom du trykker på bannerannonser vil det ta deg videre til annonsørens nettside eller landingsside.

Displayannonse – Det nye begrepet for bannerannonser.

Responsivt design – Betyr at en nettside designes slik at den er leselig og funksjonell på alle enheter (PC, nettbrett og mobil).

Landingsside – En side som potensielle kunder som trykker seg videre fra epostkampanjer, annonser eller lignende vil havne på. Landingssiden har som formål å konvertere, så den vil kun inneholde det nødvendige for å kontrollere fokuset.

Innholdsmarkedsføring eller «Content marketing» – En markedsføringsteknikk for å skape og distribuere verdifullt, relevant og konsistent innhold for å tiltrekke seg nye kunder. Innholdsmarkedsføring skiller seg ut fra annen form for markedsføring fordi det er noe potensielle kunder ønsker å konsumere. For en ytterligere forklaring kan du lese vårt blogginnlegg om innholdsmarkedsføring.

Forkortelser

CTR – Klikkfrekvens identifiserer prosentandelen av personer som klikker på en lenke i forhold til visninger. Linkene kan bli funnet i epostkampanjer, en annonse eller en nettside. Jo høyere CTR-prosent, desto flere gikk gjennom. CTR er en ekstremt viktig del av den digitale verdenen.

CPC – Kostnaden for hvert klikk du får på annonsen din.

CPA – CPA eller kostnad per anskaffelse er en prismodell der selskaper blir belastet av annonseringsplattformer når potensielle kunder utfører en handling som en visning, et klikk, en innsending av et skjema eller salg. Enkelt forklart betyr det hvor mye du betaler for hver konvertering.

CMS – Et CMS er en programvare eller sett med relaterte programmer som brukes til å lage og administrere digitalt innhold. Eksempel på et CMS er Wix eller WordPress.

CRM – Et system for lagring, håndtering og organisering av en bedrifts kontakter, bedrifter, kunder, avtaler også videre.

SEO – Søkemotoroptimalisering er en måte å optimalisere nettsiden din på, slik at nettstedet kan rangere høyere på en søkemotors resultatside. Jo høyere rangering du har, jo mer trafikk vil du generer. SEO påvirker kun organisk trafikk i søkemotorer. Les blogginnlegget vårt for en ytterligere forklaring om SEO.

SEM – Søkemotormarkedsføring er en måte selskaper kan få umiddelbar høyere plassering i søkemotorer ved å by penger på søkeord. I toppen og bunnen av en resultatside kan du se at det som regel ligger 2-3 SEM resultater, avhengig om det du har søkt på er verdt å annonsere for en bedrift.

SERP – En resultatside for søkemotorer er listen over resultater etter at du har søkt på noe i Google eller Bing

Markedsføringsindustrien er på ingen måte en statisk industri. Alt endrer seg kontinuerlig innen teknologi, ord, utrykk og begreper. Vi håper denne ordlisten for digital markedsføring kan hjelpe deg med å bedre forstå litt mer av det komplekse “språket”.

Trenger bedriften din ny nettside eller nettbutikk?

Send oss en melding med kontaktskjemaet nedenfor eller kontakt oss direkte for en uforpliktende prat om ditt prosjekt.

Du kan nå oss på post@illeris.com eller ringe Marcus, vår kontaktperson, via 414 05 704.